Založ si blog

artikulácia zmyslu utrpenia/časť dva;majl Ľubošovi Vlachovi/

..vlastne neviem čo ani som išiel povedať…ale jednoducho ten ´jazyk ako artikulátor´ zmyslu proste nepoužívaš nato jedno furt, že človek by bez zmyslu v tom jazyku to utrpenie neformuloval, žeby nebyť toho zmyslu by ho vedel vôbec sformulovať Ľuboš?? Má vôbec zmysel , že nič nemá zmysel?
..Kafka svoj jazyk jednoducho nebral do ruky ako ten nástroj; nebral do ruky a do úst jazyk aby cez neho artikuloval utrpenie, lebo utrpenie artikulované jazykom stráca na intenzite, stráca na ´vedomí´ svojej hĺbky. Cez utrpenie ja prežívam svoj život; to je môj zranený cit, ktorý stále je zraňovaný ďalej; cit, ktorý je znásilňovaný a mučený…hovoríš si ´vážne citlivý človek´, ale ja nie som citlivý na seba, lebo viem čo to vytrpieť, ale nato, žeby bol môj cit zraňovaný som, lebo neviem jazykom preto stále vyhmatávať pointu zmyslu. Som ako Kafka, ktorý svoj jazyk si drží od tela zraneného ´zmyslom´…   zasiahnutého zmyslom, ktorý nie je len jazykový.. trpím ako ´zviera´ trpím nevýslovne…bez slov, ktoré ma z ničoho nedostanú.
Myslíš, že zmysel života je tou najpovrchnejšou myšlienkou vôbec? Že zmysel by života mohol byť v hlbokých myšlienkách bez dna? Bezodných priepastiach bytia, v ktorých hnije všetko čo existuje? V ktorých zahníva celá ´ľudská existencia´? Toľko čo znázorniť čo reprezentovať je toľko čo artikulovať toľko čo formulovať.
To hovorí aj Nietzché, že existujú ´veľkí ľudia´, ktorí dajú zmysel tisícročiam, ktorí dajú zmysel tisícročiam utrpenia, ktorí artikulujú zmysel tisícročí utrpenia. Oni ho nemajú tie tisícročia utrpenia ľudskej rasy povedzme, ale sú takí, ktorí ten zmysel artikulujú.
Keď zahynie vo vojne milión ľudských životov a príde m´spisovateľ´, ktorému vojna poslúži nato aby ´artikuloval´ zmysel toho bezbrehého ľudského trápenia tak sa ten zmysel ´ozmyslí´. jednoducho s niečoho nezmyselného do bodky absurdného naraz ´vyvstane´ pointa zmyslu, ktorú daný ´spisovateľ´ ozrejmí, ktorú ´osvetlí´. Tak podľa Nietzscheho ´dá zmysel´ tým tisícročiam; dá im ho jazykom……………………………………….
…čo čítaš ináč? Potrebujem doporučiť nejakú ale výbornú knihu od Teba, ktorý máš moju plnú dôveru.. potrebujem nejaký zásadný text. Niečo čo ma posunie, nakopne, čo mnou pohne.
Stretol si už sa s pojmami ako ´ideálnětypický´? Adorno…
….Adorno tvrdí, že sa ´ratio /racio zrejme/ skúmavo formou pokusu približuje ku skutočnosti, ktorá sa odopiera zákonu…
…aký bol ten náš ´kvázispor´ tej vôle a racia teda rozumu? Ty si tvrdil, že racio nemá s vôľou nič, že to nie je ´praktickým zameraním transcendentnej aktivity na svet´to racio a ja naopak, že áno? Prepáč, ale v mojej hlave sa vďaka ´nervovým výpadkom denno dennej frašky´ dejú veci, ktoré potom navonok sa prejavujú ako ´medzery´ , v súradniciach logického myslenia.
Aj keď som iste nebol nikdy veľký logik, moja logika je skôr ženská tak mi niekedy ujdú aj také logické veci ako sme sa bavili o tej vôli a racio. Myslím, že ten subjektívny idealizmus Shopenhaverov stotožňuje racionálne myslenie s praktickou činnosťou v posledku s vôľou… transcendencia.
..každé neurotické ochorenie má svoj pôvod v narušení racionálneho ja, v narušení  ´racia´.. hovorí sa ´máš nemáš rácia´…/myslené ako ´sens´ zdravý rozum/ …
..k mojím ďalším výpadkom racionality patria; prečo Nietzsche nechápe vôľu k moci k dispozícii? Ako to povedal onen Haj neger? Ako byť tu po ruke? Vieš ten koncept toho čo je ´nápomocné´… určite to poznáš čo ti je a nie je k dispozícii?  Nie je tá vôľa k moci naďalej taký koncept, ktorý nikto nijak konkrétne nechápe?  V nejakých konkrétnych povedzme súvislostiach? Kríza subjektívneho idealizmu je vposled krízou subjektu.
Ináč vedal si Ľuboš, že grécke slovo  kríza v pôvodnom význame ako krisis označuje pôvodne ´rozhodnutie´!? Ako rozhodnutie ´vyvolané´ napríklad z nejakého pretlaku, z nejakého existenčného rámca pretlakového?
…rozhodnutie vyvolané  na povrch Ľuboš.Ide tvojím smerom.
Podľa Adorna je negatívna dialektika kritikou filozofie, kým kritická teória kritikou spoločnosti; táto kritika musí byť vecná, ale nie zvecnelá. Nechceme upadnúť do vecnosti kapitalistických systémových vzťahov.
a pre záver tohto majlu, na ktorý budem čakať odpoveď ; vieš čo je metabolická emisia?  ak nie tak….hovno..
tie fotky keby si vedel nejak upraviť šlo by to?nejakú koláž.. na jeseň chcem vydať pár kníh, alebo v zime a niečo tam strčiť ako to pôjde, ak budú dengy..

 

Když bohové vyslyší volání: konzervativně revoluční potenciál black metalu

07.05.2018

Black Metal: European roots & musical extremities. — London: Black Front Press, 2012. Autorka: Olena Semenjaka Národní univerzita „Kyjevsko-mohyljanská akademie“ I. Black metal: subkultura nebo kontrakultura? Metodologické základy šetření Black metal sdílí osud všech značně složitých a mnohostranných jevů, překračujících úzkou žánrovou identitu, a podobně jako [...]

Fu. .k the whorld-Operation WWolf

25.03.2018

https://www.youtube.com/watch?v=IdVkxphnZL4

Prekariát – spoločenská trieda v utváraní

20.02.2018

Prinášame rozhovor s britským ekonómom Guyom Standingom, ktorý vyšiel na A2larm. Guy Standing je členom vedenia organizácie BIEN (Basic Income Earth Network), autorom kníh The Precariat (2011) a A Precariat Charter (2014). V rozhovore predstavuje zmeny v sociálno-triednej štruktúre post-klasického kapitalizmu, prehlbovanie rozporov medzi kapitalizmom a občianskou spoločnosťou, čo [...]

Saleziáni, majstrovstvá Slovenska, hokejbal, kategória U15, Nová Dubnica, mReportér

Aj kresťania sa vedia zabávať. Po omši to roztočili s hokejkami na ihrisku

24.04.2024 05:00

Zábery z vydarenej akcie zachytil mReportér Daniel Imriška.

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

kristchortura

..radšej zomrieť v tom triednom nerovnom boji divokom ako byť ekonomickým otrokom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,663
Celková čítanosť: 1761954x
Priemerná čítanosť článkov: 1060x

Autor blogu