Založ si blog

intencia

..nevie si predstaviť nemotivované ´jednanie´ lebo aj život je motivovaným jednaním.. motivovaným, v zmysle ´intencionality´.. intencionalita je práve toľko čo vedomie; v základe aj Descartovo ´diktum´ ; myslím teda som je toho dôkazom. Dôkazom, že myslenie je ´intencionálne´. Myslím ´teda´ s toho titulu som v tejto intencii toho kto myslí ako objekt, subjekt. Nemôžem myslieť aby som nemyslel na niečo. Tak aj Camus vyslovil presne podobný obrat, že ľudské vedomie ´ťažko pri niečom zotrvá´. To práve ukazuje nato, že bez toho aby myslelo na niečo by nebolo, ale na druhú stranu nedokážem myslieť ´seba´ aby som bol ako vedomie. Intencia sa nedokáže sama ´intendovať´.. intendovať nemusí, ale ešte znamenať počínať. Moja intencia sa môže minúť, s účinkom. Môžem myslieť a pritom nebyť? Tak ako to učia budhisti, ktorí v myslení vidia ´gordický uzol´? Preto človek sa síce môže ´myslením´ zdokonaliť, ale nikdy nemôže skrze myslenie prísť do stavu nirvány, lebo myslenie samotné je vždy zamerané k niečomu. Od myslenia sa človek nedokáže oslobodiť, lebo myslenie prepožičiava človeku jeho ´bytnosť´. To kto je… zo všetkého najviac myslím vždy na ´niečo´, ale na nič iné pritom nemyslím. Moje sebavedomie dvíha ju zo stoličky. Môže nehmotná vec, ktorá spadne do lona mu niečo vážiť? Že si nepredstavovali ľudia nikdy, že Zem bola v lone kozmu? Na čej strane stojí ´človek´ bez obalu, ktorý je formou? Nemať vedomie tak nie som ten, ktorý myslím, že som.  Z vedomia vychádza intencia ´uvedomenia´, alebo intencionálny pohyb zmyslu ako to volá Husserl. Nič mi, ale nedáva dôvod robiť s tak mála tak veľa. S tak málo akože intendujem. Že je v mojej ´intencii´ aby som sa neopakoval toľko ´byť´. Taká je moja ´intencia´, v ktorej som čo myslím. Ale ťažko povedať, žeči som už pri tom vedomí seba, ktoré malo tú intenciu, žeby som ja bol myslel, že som znova okľukou k nemu bol, keď to z neho vyšlo, že som  to neviem povedať. 

Když bohové vyslyší volání: konzervativně revoluční potenciál black metalu

07.05.2018

Black Metal: European roots & musical extremities. — London: Black Front Press, 2012. Autorka: Olena Semenjaka Národní univerzita „Kyjevsko-mohyljanská akademie“ I. Black metal: subkultura nebo kontrakultura? Metodologické základy šetření Black metal sdílí osud všech značně složitých a mnohostranných jevů, překračujících úzkou žánrovou identitu, a podobně jako [...]

Fu. .k the whorld-Operation WWolf

25.03.2018

https://www.youtube.com/watch?v=IdVkxphnZL4

Prekariát – spoločenská trieda v utváraní

20.02.2018

Prinášame rozhovor s britským ekonómom Guyom Standingom, ktorý vyšiel na A2larm. Guy Standing je členom vedenia organizácie BIEN (Basic Income Earth Network), autorom kníh The Precariat (2011) a A Precariat Charter (2014). V rozhovore predstavuje zmeny v sociálno-triednej štruktúre post-klasického kapitalizmu, prehlbovanie rozporov medzi kapitalizmom a občianskou spoločnosťou, čo [...]

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická

Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

18.04.2024 18:07

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy.

Zoran Milanovič

Chcel byť hráč i rozhodca. Záhrebský Trump ešte nepovedal posledné slovo

18.04.2024 17:31

Bolo to, akoby sa Zuzana Čaputová z pozície hlavy štátu uchádzala o premiérsky post. A hoci chorvátsky prezident Zoran Milanovič so svojimi sociálnymi demokratmi parlamentné voľby nevyhral, v procese formovania budúcej vlády zostáva stále v hre.

František Oľha, Jozef Božik

Prešov chystá úsporné opatrenia, v rozpočte eviduje výpadok 10 miliónov eur

18.04.2024 17:24

Budú sa týkať najmä prevádzky mestského úradu a obmedzenia prác, ktoré boli naplánované v rámci údržby budovy. Rovnako sa nebudú opravovať ani mosty.

Medveď / Rys / Vlk /

Zákon k situácii s medveďmi je podľa Gröhlinga nebezpečný. Rieši aj vlkov, šakaly či ohrozené rysy

18.04.2024 17:14

Poslanec za SaS Alojz Hlina identifikoval v novele šesť chýb.

kristchortura

..radšej zomrieť v tom triednom nerovnom boji divokom ako byť ekonomickým otrokom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,663
Celková čítanosť: 1759848x
Priemerná čítanosť článkov: 1058x

Autor blogu