Založ si blog

Může být jazyk časem?

Môže…

Von koncom pádom v čas?

:.. to je zlo-žité, že či jazyk môže byť časom, ale myslím si, že ako rozdiel medzi tým ako som a ako myslím ten čas, že v tom bude. Neviem ako dlho ide čas, do ktorého sa jazyk povedzme môže rozširovať. Myslím, že pre jazyk je nutné aby za niečo stál, že máš jazyk ako ten priestor, ktorý tvorí. Prečo je jazyk ohraničený priestor ako tá poučka, že ´hranice môjho sveta sú hranice môjho jazyka´ lebo ten svet je tým jazykom vytýčený?  A čo sa myslí tým ´svet´? Myslí sa tým priestor, alebo čas, alebo dovedna ´priestor a čas´ v jednom? Priestor a čas, v jednom jazyku, ktorý je ´diferenciáciou´, ktorý tvorí diferenciu. Rozdiel medzi živým a mŕtvym je ten, že na tom, že je jeden mŕtvy nie je nič a na tom, že je jeden živý je ešte menej ako nič a čo,  s tým má čo robiť jazyk?

Jazyk je ako nástroj poznania mnemotechnickou pomôckou, ale ako v medziach myšlienky sa jazyk nedá ´realizovať´. Alebo presnejšie v medziach jazyka sa nedá realizovať  nejaký čas, alebo priestor ako keby som to povedal ináč tak sa opýtam má ´jazyk svoj čas´ a ´čas svoj jazyk´? Ten priestorovo časový ´priebeh´ sveta ak chceš je kauzálne priestorovo a časovo nejak daný.  Ako sa k tomu má jazyk? Je jazyk svojou mocou sebe samému pánom?

Keď poviem, že jazyk je časom, že je pánom ako sebe samému ako som ja sebe samému tak s toho vychádza premisa, že jazyk je pokiaľ sa s ním stotožňujem pánom mne, alebo jemu ja ? Keď chceš poslúchať na slovo to znamená, že poslúchaš na slovo jazyk, ktorý je sám-sebe-ti-pánom ? Tak asi ako ´čas´, ktorý je pánom, ale ja nie som pánom svojho času odtiaľ-pokiaľ ho teda nemám koľko chcem. Keď venujem svoj čas povedzme iným, alebo keď som s časom nie za jedno, ktorým je priestor a čas v jazyku ´jednom´ nejak predom?

A je jazyk len jedným? Alebo je mnohým? Hlavne to si myslím je otázkou čím všetkým jazyk v skutočnosti je a čím všetkým nie je.

..

Když bohové vyslyší volání: konzervativně revoluční potenciál black metalu

07.05.2018

Black Metal: European roots & musical extremities. — London: Black Front Press, 2012. Autorka: Olena Semenjaka Národní univerzita „Kyjevsko-mohyljanská akademie“ I. Black metal: subkultura nebo kontrakultura? Metodologické základy šetření Black metal sdílí osud všech značně složitých a mnohostranných jevů, překračujících úzkou žánrovou identitu, a podobně jako [...]

Fu. .k the whorld-Operation WWolf

25.03.2018

https://www.youtube.com/watch?v=IdVkxphnZL4

Prekariát – spoločenská trieda v utváraní

20.02.2018

Prinášame rozhovor s britským ekonómom Guyom Standingom, ktorý vyšiel na A2larm. Guy Standing je členom vedenia organizácie BIEN (Basic Income Earth Network), autorom kníh The Precariat (2011) a A Precariat Charter (2014). V rozhovore predstavuje zmeny v sociálno-triednej štruktúre post-klasického kapitalizmu, prehlbovanie rozporov medzi kapitalizmom a občianskou spoločnosťou, čo [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

kristchortura

..radšej zomrieť v tom triednom nerovnom boji divokom ako byť ekonomickým otrokom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,663
Celková čítanosť: 1760165x
Priemerná čítanosť článkov: 1058x

Autor blogu