Založ si blog

V roku 2015 začala západná elita strácať pôdu pod nohami a čo bude asi nasledovať tento rok

V roku 2015 začala západná elita strácať pôdu pod nohami a čo bude asi nasledovať tento rok

Fb-Button

Pár týždňov som si dal s písaním článkov pauzu. Vo veľa veciach sa moje poznámky opakovali a navyše nebolo veľa nových vecí o ktorých by sa dalo písať. Skúsim malú rekapituláciu roku 2015 a pokus o pár hypotéz o tom čo nás čaká v roku novom.

Zatiaľ čo médiá minulý rok krákali o ozdravení svetovej ekonomiky, klepal som si na tomto blogu na čelo. Ako je teraz zjavné, žiadne ozdravenie svetovej ekonomiky po pokuse Fedu s nulovými úrokovými mierami, neprišlo. Nenastalo žiadne ozdravenie vplyvom nulových mier a kvantitatívneho uvoľňovania. Celý tento odrb nastražili iba na to, aby západná elita o niečo dlhšie udržala svoju mocenskú pozíciu a možno mohla vyjednať pre seba trochu lepšie podmienky. Ak v skutočnosti máme to zázračné ozdravenie, prečo je Baltic dry index na historických minimách, kde nebol niekoľko desiatok rokov? Prečo sú komoditné indexy na 40 ročnom minime? Minulý rok komoditný sektor doslova skolaboval. V sračkometoch sa samozrejme prepierala len ropa ale skolabovalo prakticky všetko. Od železa, cez uhlie, po meď. V skutočnosti teraz reálna ekonomika leží prekotená v priekope, zatiaľ čo akciové indexy vďaka kvantitatívnemu uvoľňovaniu trhajú rekordy a zúfalému úniku kapitálu do bezpečia trhajú rekordy. Ale akcií sa človek nenaje a realita života manažéra hedge fondu je niekde úplne inde ako ľudí ktorí musia na živobytie aj nejako pracovať.

Rovnica je jednoduchá. Ak nie je kredit, nie je dopyt. Svetová ekonomika a to či už kapitál alebo spotreba je tak zaťažená dlhom a závislá na kredite, že bez neustáleho tlačenia začne implodovať. Fed rok rozprával o tom že dvihne miery. Rok uhovárali trhy na to aby zakalkulovali výtlak do svojich portfólií. Iba rok rozprávania, nie reálny výtlak, a ekonomika sa začala trhať na kusy. Samozrejme spoločne s týmto šamanizmom Fedu začali kolabovať rozvíjajúce sa trhy. A to sú predovšetkým ekonomiky Juhovýchodnej Ázie a Južnej Ameriky. Očakávaný výtlak mier začal hnať globálny kapitál do dolárových aktív a to predovšetkým z rozvíjajúcich sa trhov, ktoré rozvíjal posledné roky hlavne Fed. Od začiatku krízy boli šialene lacné dolárové úvery poskytované na projekty no a práve tu sa teraz s očakávaním vyšších výnosov a pred rizikom vracajú domov.

Rozvíjajúce ekonomiky v minulom roku kolabovali práve z dôvodu kolapsu komodít a do toho sa pridali fondy predávajúce aktíva v domácich menách naháňajúc dolárové investície. Manažéri fondov sú stádovité tvory. Avšak stádo ide nakoniec vždy na porážku. Keď už je pekné tučné a vypasené a iný úžitok z neho nie je. Ale naspäť k situácii v ekonomike. Keď západ nespotrebuje, Čína nevyrába. A keď Čína nevyrába, nepotrebuje komodity z celej zemegule. Euro a dolár sú teraz silné relatívne ale nie fundamentálne. Sú proste v súčasnosti z najlepším barom v špinavom meste. Významným faktorom počas začínajúceho kolapsu je tiež fakt, že investori vždy v časoch neistoty tiahnu k najlikvidnejšiemu aktívu. Čo dolár stále v súčasnosti nepochybne je. Minulý rok znížilo úrokové miery, rozumej devalvovalo vlastnú menu, 27 centrálnych bánk pokrývajúcich 57% populácie planéty. V roku 2015 len 20 centrálnych bánk miery zvýšilo avšak ale tie spravujú len 8% globálneho obyvateľstva. Zažívame globálnu devalváciu úspor v gigantickom meradle. A ak Fed bude dlhodobo pokračovať v dvíhaní mier, o čom pochybujem, tieto ekonomiky to dorazí. Ich dlhové dolárové záväzky im explodujú do tváre.

Minulý  rok svetom financií poriadne zatriasla Čína, keď sa jedného pekného dňa súdruhovia rozhodli devalvovať juan o 6% a Fedu vytrhlo hrdlo. Vtedy bolo jasné, že v septembri miery nedvihnú a robil som si preto z Fedu dosť srandu. Len spomeniem, že Číňania potom strúhali dobrotu, aby ich pustili do SDR. Krok Medzinárodného menového fondu, ktorý som taktiež dopredu avizoval. Avšak Čína určite týmto neskončila. Z Číny teraz nastáva masívny odliv kapitálu. Domáceho aj zahraničného. Čína však má plán B a žiadne dlhy voči susedom, nie ako surrealisticky zadĺžený západ. Spomalenie globálnej ekonomiky sa teraz snažia hodiť na Východ ale povedzme si úprimne, nikto sa nezbiera dvihnúť štafetu globálnej spotreby. Dokonca ani USA, ktoré sú domovom 26% svetového investičného majetku a podieľajú sa na globálnej spotrebe 25%. Je proste jasné, že svetová ekonomika melie z posledného. O zotavovaní mohli hovoriť len retardovaní ľudia, alebo analytici v médiách. Ak je medzi tým vôbec rozdiel. Kvantitatívne uvoľňovanie nemalo žiadny pozitívny efekt na ekonomiku Jožka a Marienky. Iba nafúklo ako mrciny súvahy veľkých bánk vlastnených elitou, za pokriku a povzbudzovania imbecilov v médiach na takto absurdnom plaveckom podujatí. Nulové miery zabili kapitalizmus. Nulové miery sú hrobárom kapitálu. Nulové miery sú genocídou sporiteľov a dôchodcov. Dôchodkové fondy potrebujú aspoň 8%, aby sme sa mohli baviť o tom, či sa udržia na hladine.

Ako dolár začal rásť, zároveň tento rast je predzvesťou jeho smrti. Relatívne silný ale fundamentálne slabý má z dlhodobého hľadiska drasticky podmínovanú pozíciu. Ak by sme sa z čisto účtovného hľadiska pozreli na financie Federálnej vlády, USA by na tom boli horšie ako Grécko. Celá sila dolára spočíva v dôvere jeho silu zo strany ovčaov a majiteľov kapitálu. Pozícia tejto sily bola zospodu podkopaná paralelnými inštitúciami ako Ázijská Infraštruktúrna Investičná Banka, BRIC banka a podobne. Taktiež Putin začal minulý rok drviť petrodolár. Stalo sa to čo opakujem už nejaký čas. Globálna elita musela po zákroku Rusov zmeniť svoje plány a zmeniť ich rýchlejšie než sa novej situácií celý západný mocenský komplex stihne prispôsobiť. Kerry sa mu ešte v ruštine na tlačovke poďakoval, odporsil o odpustenie a povedal, že nechajú Assada Assadom. Samozjreme, to večer na v správach na Narkóze neukážu. Nasadenie presných ruských rakiet, ktoré by ničili pýchu US Army, ich lietadlové lode, na 2 000 kilometrov skôr ako by z stíhačky stačili vôbec vyštartovať. A preto sa Amíci preventívne zdúchli zo Zálivu aj s ich bezbrannými lodičkami. Po prvý krát od vypuknutia krízy nemajú v Perzskom zálive lietadlovú loď. Západ je zaskočený úrovňou ruských raketových technológií. Petrodolárovy de facto štandard je vlastne štandard lietadlových lodí, ktoré strážili dom Saudov, aby sa im nič nestalo. Tento štandard započal svoj koniec. Ovčania USA, ich nochsledi a Sorošovi jehovisti si o pár rokov budú musieť nájsť nejakú skutočnú prácu. Tí poslední samozrejme v prípade ak prežijú to, keď ich aj s rodinkami budú vláčiť ulicami priviazaných za autami miestni domorodci.

Striebro a zlato bolo za minulý rok dole okolo 10%. O manipulácii kovov som toho za ten rok popísal dosť. Zatiaľ čo prvý polrok bol charakteristický nárastom Open Interestu, teda počtov kontraktov, čím sa páka hnala veľmi vysoko, druhý polrok nastal drastický odliv z inventárov. O jesennom nedostatku na striebre, kedy šlo za mesiac hore 14% som toho s predstihom popísal taktiež veľa a ak sa niekto z vás hral s opciami, mohol si pekne namastiť kapsu. Žiaľ situácia sa stáva neprehľadná a ťažko povedať, či bude do budúcnosti niečo také možné kvôli stále sa zvyšujúcej sa volatilite. Tak ako každý z posledných rokov, aj v roku 2015 dopyt a predaj drahých kovov dosiahol rekord oproti trhu minulému ale cena klesla. Tu bol práve rozdiel oproti zvyšku komoditného komplexu. Investori pod vplyvom propagandy vnímajú zlato a striebro ako komodity a nie ako peniaze. Ak komoditný sektor skolaboval kvôli tomu, že sa vytratil dopyt, o drahých kovoch to ani zďaleka tvrdiť nemôžme. Dopyt hlavne po striebre trhol rekordy kde sa dalo. Mincovne boli vypredané na celý mesiac. Prémium vystrelilo na 25% nad spot. A čo by sa robilo keby cena začala ísť hore a naskakovali by naň blbečkovia trendom hnaní investori?

Ale hlavný aspekt takto vysokého dopytu bol ťah na západné inventáre. Inventár COMEXU, ktorý budovali 4 roky bol fuč za 6 mesiacov. Striebro momentálne ani netuším odkiaľ sa berie. Cena striebra je manipulovaná tak nízko, že už v roku 2015 začala produkcia vysychať. Hlavný faktor ktorý udržal ťažiarov nad vodou boli nízke ceny energií. Ťažba je energeticky veľmi vyčerpávajúci proces a až štvrtinu ceny unce zlata tvoria náklady na energie. Silný dolár taktiež pomohol ťažiarom mimo USA. Ich operačné náklady kvôli poklesu domácich mien a posilneniu dolára klesli na polovicu. Každopádne, ľudia ktorí v týchto krajinách držali hodnoty vo forme zlata a striebra na poklese domácich mien zažili zhodnotenie. Niečo podobné chystá banková elita v globálnom meradle.

Tak ako začínajú byť veci vo svete čoraz zaujímavejšie, tým horšie sa dá predpovedať situácia na ďalší rok. Rok 2016 z rokov po kríze roku 2008 je asi najtajomnejší. Jedno je však isté. Ozdravenie svetovej ekonomiky je blud preblud. Žiadne ozdravenie sa nekoná. Sú to len uspávanky na dobrú noc, ktoré blondíny v médiách s hypnotickým vyplesknutým pohľadom večer čítajú ovčanom. Okrem erodujúcej ekonomiky sa asi dostaneme do finálnej fáze menových vojen. A taktiež možno očakávať nárast sociálneho konfliktu na globálnej úrovni. Všetko toto ruka v ruke.

Ak bude Fed donútený veriteľmi predsa len pokračovať vo výtlaku mier, pocítia to všetky ekonomiky na svete, ktoré budú musieť držať krok. Ak by pokračovali vo voľnej menovej politike, riskovali by že sa im inflácia vymkne z pod kontroly. Budú musieť dvihnúť miery, aby ich domáce meny držali krok so zhodnocovaním dolára. Nabrali si počas posledných rokov obrovské množstvo dolárových pôžičiek a splátky by rástli zakaždým, keby sa dolár zhodnotil voči domácej mene. Podniky, mestá, regióny, banky by začali pod touto ťarchou dlhu skapínať. Nemajú na výber, tak ako nemali pri minulých krízach. Toto všetko sa skončí keď voči tomuto podvodu Východ príde so spravodlivejšou alternatívou ale nepredbiehajme. Je to skutočne tragédia, nechutná schéma globálnej finančnej mafie. Už teraz zažívajú komoditné ekonomiky ťažké časy. Ich centrálne banky budú musieť dvíhať miery drahšie počas ekonomickej kontrakcie. To znamená depresiu ekonomík rozvíjajúcich sa trhov.

Svetová ekonomika sa ako celok bude potápať vplyvom výtlaku mier. Západ chráni zatiaľ príliv kapitálu z periférie. Ale aj ten časom vyschne a Fed bude musieť vypáliť ďalšiu salvu v menových vojnách. Na oslabenú ekonomickú aktivitu bude musieť odpovedať tlačením. Ekonomika USA je veľmi krehká. Myslím, že práve to v akom reálnom stave je americká ekonomika voči tomu čo chystajú, uvedomenie si tohto faktu, bolo dôvodom prečo Žanete prišlo na tlačovke nevoľno. Index priemyselnej produkcie sa začal ponárať ešte pred Vianocami. Ešte pred tým, než Fed povedal že dvihne miery.

Globálny kruz v roku 2016 je podobný tomu pred druhou svetovou vojnou. Ľudia sú proste nepoučiteľní. Menové vojny, obchodné vojny a potom vojny horúce. Dostávame sa do záverečnej fázy menových vojen, ktoré už pár rokov zúria a o ktorých hastrmani v telke mlčia. Začali aj obchodné vojny – sankcie, clá a tarify. A musíte byť slepí ak nevidíte, že banková elita chce opäť ožobráčené a nasrané davy postaviť proti sebe, aby náhodou v procese prečistenia vzduchu nebola obesená. Keď sa ľudia mlátia medzi sebou, neriešia bankovú elitu, ktorá toto všetko spôsobila. A takto to beží celú históriu. Sulík sa môže koľko chce rozčuľovať ale takto to proste robia.

Taktiež asi bude počuť o Grécku. Áno zase. Ale tento krát už určite nájdu eurosociopati riešenie. Ale nie, žartujem. Tak ako oni s vami. Naopak, ako som minulý rok písal, tak sa stalo. Od prvého dňa tohto roku je pripravená pôda pre konfiškáciu účtov v prípade bankovej krízy. Takže ak máte na účte viac ako 100 000 eur, musíte byť retardovaní. Vaše peniaze teraz majú v rukách ľudia typu Beňová. Viac k tomu asi nie je čo dodať. V Grécku musia ovčania nanovo reportovať všetky cennosti a šperky ktoré vlastnia a samozrejme starožitnosti a keš, aby bol pripravený na konfiškáciu. Naopak, kvôli Ukrajine Medzinárodný menový fond musel meniť pravidlá. Úplne iný prístup. Medzinárodný menový fond na Ukrajine oficiálne zbankrotoval. Ukrajina bude môcť naďalej robiť dlhy ale gréckym dôchodcom budú aj zlaté zuby trhať, len aby eurofašisti mali kapitál na splatenie dlhov. Na to aby sa táto partička zločincov o trošku dlhšie udržala pri moci.

Západná elita sa bude snažiť prasknúť gigantickú čínsku bublinu, možno aj v koordinácii so samotnou čínskou elitou. Neviem či to bude na budúci rok, ale ak by došlo v Číne explózii bankového sektoru, krajina bude banky rekapitalizovať zlatom. Čo nakoniec západ aj tak zabije. Ale rozhodne sa teraz západ kapitálovým odlivom o prasknutie červenej bubliny pokúsi. Keď nebude možné tlačiť postupne, nastúpia na rad bazuky. Devalvácia minulý rok bola len začiatok, ďalšie budú nasledovať. Opakujem, čitateľ si môže pozrieť čo sa robilo vo svete tesne pred druhou vojnou. Ako cez kopírak. Čína už nechce vytvárať kredit a peniaze z ničoho kvôli vlastnej bubline ale bude musieť zvýhodniť svoj export oproti Japonsku a Euru, kde teraz bežia paraolympíjske hry v kvantitatívnom uvoľňovaní, teda emisii bez sterilizácie, teda k tlačeniu aké svet nevidel. Čína asi nebude mať inú možnosť ako podporiť svoj export len devalváciou.

Meny celkovo budú v roku 2016 ešte vo väčších sračkách ako sú teraz. Komodity narazia konečne na dno v tomto roku, ale ak nezačne poriadne veľká vlna tlačenia bude to aj tak katastrofa a zotavenie cien bude v nedohľadne. Nulové miery spôsobili obrovskú deformáciu alokácie kapitálu vo svete. Produkcia všetkého od komodít, cez výrobu, spotrebiteľov a distribúciu až po štátnu správu, všetko je tak zadĺžené, že to už ani nie je smiešne.

Samostatnou kapitolou bude v tomto roku kolaps cien ropy. Po býčom trhu medzi rokmi 2002 – 2012 je produkcia extrémne prekapitalizovaná. Spoločnosti budú musieť kanibalizovať svoje súvahy. Už teraz je väčšina venezuelskej, mexickej a severoamerickej produkcie stratová. Malé a stredné spoločnosti, ktoré si požičiavali proti NPV svojich rezerv, teraz zažijú krvavý kúpeľ. Tak ako aj dom Saudov a iných parazitov na Blízkom východe. Prvý a druhý kvartál bude osudový pre trh junk dlhopisov a taktiež pre veľké banky ktoré hedžovali ropné kontrakty. Keď producenti kontaktujú produkciu na 6 mesiacov, istia sa proti poklesu ceny ropy. Svoje riziko prenesú na niekoho iného, aby mali zaistenú predajnú cenu a kredit na rozvoj projektov. Cena ropy však behom krátkeho času skolabovala a tieto kontrakty museli spraviť masívne, skutočne obrovské diery v súvahách veľkých západných bánk. Expirácia týchto kontraktov môže ešte veľmi seriózne zamiešať kartami v roku a môžu byť príčinou k ďalšej fáze tlačenia Fedom, čím by sa dofúkli diery v súvahách fondov a bánk.

Rok 2015 bol začiatkom konca západného finančného systému. Rok, kedy si ovčania začali uvedomovať, že niečo nie je v poriadku. Rok 2016 bude rokom, keď už veci nebudú môcť prašivé štetky v médiách skrývať. Udalosti budú až moc zrejmé a ovčanom začne svitať. Najzaujímavejšou kapitolou budú prezidentské voľby v USA, kedy Rusi pravdepodobne vytiahnu z rukáva esá v podobe svojich špičkových hackerov. Zverejnia citlivé informácie, ktoré majú dokážu veľa zmeniť. Západní imbecili sú si tak istí sami sebou, že nedbajú ani na základné bezpečnostné opatrenia internetovej komunikácie. Ak chcú Amíci vedieť čo za dôležité informácie Hillary zmazala zo svojho serveru, môžu sa opýtať Putina. Určite má spravené zálohy. Keď sa dokáže sfajčený americký hacker dostať do emailovej korešpondencie riaditeľa CIA, tak ako sa stalo pred pár mesiacmi, pre ruskú hackerskú špičku to je skutočne maličkosť. A vedzte, že títo ľudia toho majú za ušami.

Želám všetko dobré do Nového roku.

Když bohové vyslyší volání: konzervativně revoluční potenciál black metalu

07.05.2018

Black Metal: European roots & musical extremities. — London: Black Front Press, 2012. Autorka: Olena Semenjaka Národní univerzita „Kyjevsko-mohyljanská akademie“ I. Black metal: subkultura nebo kontrakultura? Metodologické základy šetření Black metal sdílí osud všech značně složitých a mnohostranných jevů, překračujících úzkou žánrovou identitu, a podobně jako [...]

Fu. .k the whorld-Operation WWolf

25.03.2018

https://www.youtube.com/watch?v=IdVkxphnZL4

Prekariát – spoločenská trieda v utváraní

20.02.2018

Prinášame rozhovor s britským ekonómom Guyom Standingom, ktorý vyšiel na A2larm. Guy Standing je členom vedenia organizácie BIEN (Basic Income Earth Network), autorom kníh The Precariat (2011) a A Precariat Charter (2014). V rozhovore predstavuje zmeny v sociálno-triednej štruktúre post-klasického kapitalizmu, prehlbovanie rozporov medzi kapitalizmom a občianskou spoločnosťou, čo [...]

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

kristchortura

..radšej zomrieť v tom triednom nerovnom boji divokom ako byť ekonomickým otrokom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,663
Celková čítanosť: 1761576x
Priemerná čítanosť článkov: 1059x

Autor blogu