Založ si blog

Ukážka protikomunistickej hystérie

 

Posted: 13 Feb 2016 01:01 AM PST

SLAVO GREGA | facebook.com

Ukážkou protikomunistickej hystérie sa stala kauza zhanobenia pomníka nebohého Vasila Biľaka v jeho rodnej obci Krajná Bystrá, následné súdne pojednávanie proti obžalovaným z tohto trestného činu a vzorovou ukážkou „objektívnosti“ RTVS – verejnoprávnej televízie v relácii Reportéri odvysielanej dňa 9.2.2016 o 22,06 hod.

Údajní umelci Kalmus a Lorenc pamätník – bustu nebohému Biľakovi poliali červenou farbou s odôvodnením, že konali v nutnej obrane v čom sa ich aktívne snaží podporovať ich obhajca pán Lipšic. Svoje tvrdenie zakladajú na tom, že inštaláciou uvedeného výtvarného diela bol spáchaný trestný čin propagácie komunizmu a podľa ich záverov ako aj ich obhajcu mali byť postavení pred súd naopak tí, čo tento pamätník postavili.

V priebehu súdneho pojednávania sa obhajca obžalovaných, pán Lipšic, pokúsil uviesť prirovnanie, že čo by sa stalo, ak by v Nemecku postavili sochu Heyndrichovi a tvrdil, že nemecký nacizmus odsúdilo Nemecko ako štát a u nás to taktiež urobil náš štát. Takže, tu by som odporučil pánovi absolventovi právnickej fakulty, aby sa bližšie oboznámil s dejinami. Nacizmus a fašizmus boli odsúdené medzinárodným súdnym tribunálom v Norimbergu a tým uznané za zločineckú organizáciu. Teda štatút zločineckej organizácie im bol priznaný nezávislou súdnou mocou. Následne Nemecko už len uznalo závery tohto súdneho tribunálu. Na Slovensku žiadny súd doposiaľ ideológiu komunizmu neodsúdil, hoci za obdobie 26 rokov bolo na to dostatok času a príležitosti – zrejme vedeli, že to v žiadnom prípade nemôže byť priechodné. Právo nezávislého súdu si však neoprávnene prisvojili súčasní pravicoví politici, čo sa samo o sebe prieči zákonu!

Už pred tým protikomunistickí občianski aktivisti podali na polícii trestné oznámenie pre podozrenie z trestného činu, že inštaláciou busty neb. Biľáka sa jedná o „propagáciu komunizmu“, ktoré vyšetrovateľ zamietol s jasným odôvodnením, že v danom prípade sa nejedná o trestný čin. Toto však aktérov neuspokojilo a preto si zobrali právo a pravdu do vlastných rúk.

Pre bližšie pochopenie vzniknutej situácie si rozoberme citáciu platnej právnej úpravy, ktorej sa pán advokát tak dovoláva. V §-e 422d Trestného zákona je uvedené cit.: „kto verejne… schvaľuje… zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii… Takže z výkladu je zrejme, že sa musí jednať o schvaľovanie zločinov… a tento zločin musí byť pred tým nezávislým súdom uznaný resp. niekto za neho odsúdený. Tu je teda na mieste otázka: akým zločinom bola busta nebohého Biľaka??! Pokúšajú sa domôcť ich názoru, že neb. Biľák bol údajne zločincom, pretože v roku 1968 vstúpili do ČSSR vojska Varšavskej zmluvy na jeho pozvanie. Je tu na mieste ďalšia otázka: ktorým nezávislým súdom bol neb. Biľak za tento skutok uznaný vinným a odsúdený??! Tu už neplatí zásada prezumpcie neviny a táto sa vzťahuje iba na politikov a ich priaznivcov??!

Zaujímavé je, že busta neb. Biľaka im tak prekážala, ale busty Jánosa Esterházyho v Košiciach a Jozefa Tisu vo viacerých mestách na Slovensku, ktorí boli riadne súdmi odsúdení im vôbec nevadia.

Z toho je jasne, že motívom ich činu bola nenávisť voči socializmu a komunistom ako takým a žiadna nutná obrana proti útoku na nejaký zákonom chránený záujem. V takom prípade by napríklad podobne mohol akýkoľvek prívrženec islamu beztrestne útočiť na symboly kresťanstva z nenávisti k tomuto vierovyznaniu!!

Korunu tejto hystérii dala naša verejnoprávna televízia RTVS ktorá je povinne platená občanmi. V spomínanej relácii Reportéri moderátor uverejňoval prejavy výslovne s protikomunistickým zameraním, kde sa aktéri snažili národ presvedčiť, že socializmus zaviedol „morálny marazmus a devastáciu charakterov“ občanov. Takže tu je posledná otázka: počas éry socializmu skutočne vládol medzi ľuďmi väčší morálny marazmus a devastácia charakterov ako v dnešnej dobe??!

Tento moderátor viedol aj rozhovor s predsedníčkou krajskej rady KSS v Prešove Helenou Polánskou, ktorú kameraman RTVS tajne natáčal na kameru. Keď bola na to upozornená, táto zašla za moderátorom a výslovne mu zakázala uverejniť tento, bez jej vedomia, obrazovo i zvukovo nasnímaný rozhovor. Napriek tomu moderátor zostrihaný záznam prispôsobený vlastným predstavám uverejnil. Zrejme pre neho neplatí zákonná ochrana osobnosti.

To isté robili v priebehu súdneho pojednávania, že napriek dva krát opakovanému výslovnému zákazu sudcu, skryte natáčali priebeh pojednávania, čo je už trestným činom pohŕdania súdom. Takže verejnoprávna televízia tu neplnila úlohu objektívne informovať svojich divákov, ale politickú objednávku ovplyvniť verejnú mienku a súd tak, ako nosiči transparentov v súdnej sieni.

autor: Slavo Grega

zdroj: Lukáš Sisák

You are subscribed to email

Když bohové vyslyší volání: konzervativně revoluční potenciál black metalu

07.05.2018

Black Metal: European roots & musical extremities. — London: Black Front Press, 2012. Autorka: Olena Semenjaka Národní univerzita „Kyjevsko-mohyljanská akademie“ I. Black metal: subkultura nebo kontrakultura? Metodologické základy šetření Black metal sdílí osud všech značně složitých a mnohostranných jevů, překračujících úzkou žánrovou identitu, a podobně jako [...]

Fu. .k the whorld-Operation WWolf

25.03.2018

https://www.youtube.com/watch?v=IdVkxphnZL4

Prekariát – spoločenská trieda v utváraní

20.02.2018

Prinášame rozhovor s britským ekonómom Guyom Standingom, ktorý vyšiel na A2larm. Guy Standing je členom vedenia organizácie BIEN (Basic Income Earth Network), autorom kníh The Precariat (2011) a A Precariat Charter (2014). V rozhovore predstavuje zmeny v sociálno-triednej štruktúre post-klasického kapitalizmu, prehlbovanie rozporov medzi kapitalizmom a občianskou spoločnosťou, čo [...]

Fico

Premiér vyzval predsedu Najvyššieho súdu, aby poskytol informácie o prerozdeľovaní spisov

24.04.2024 16:51

Podľa Fica je podozrivé, že v minulosti všetky najcitlivejšie veci, v ktorých sa rozhodovalo o opravných prostriedkoch, pripadali senátu 5T sudcu Juraja Klimenta.

Rusko, Ukrajina, vojna, konflikt, Donbas

Omilostení zločinci páchajú v Rusku zverstvá. Brutálne vraždy a znásilnenia veteránov z frontu otriasli krajinou

24.04.2024 16:17

Bývalý vojak svoju obeť najskôr uškrtil a potom rozrezal jej telo na menšie časti, ktoré natlačil do dvojice kufrov. Ďalší brutálne zavraždil a znásilnil penzistku.

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

kristchortura

..radšej zomrieť v tom triednom nerovnom boji divokom ako byť ekonomickým otrokom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,663
Celková čítanosť: 1762192x
Priemerná čítanosť článkov: 1060x

Autor blogu