Založ si blog

Prečo sa stať vegánom?

kruta produkcia masa veganstvoTo, že jedenie mäsa spôsobuje utrpenie a bolesť miliónov zvierat (7 biliónov ľudí zabije a zje ročne vyše 50 biliónov zvierat na stravu), je zjavné – musíš niečo zabiť, aby si mal mäso. V dnešnej dobe to je ešte horšie, pretože masová produkcia so zvieratami jedná ako s produktami, nie bytosťami, ktoré cítia bolesť a strach. Takže nejesť mäso = nepodporovať zabíjanie nevinných zvierat.

Nejedenie iných zvieracích produktov, ako mliečne produkty, vajcia, majonéza – málo ľudí vie, že produkcia mlieka a vajec spôsobuje také isté utrpenie pre zvieratá, ako mäsová výroba. Vedel si, že pri výrobe vajec, kde sú “užitočné” len sliepky, sa kurčiatká kohúty po vyliahnutí hodia na pás a zaživa pomelú v obrovskom mlyne na mäso? To tvorí zhruba 50% vyliahnutých kurčiat. Tieto sa do štatistík ani nedostanú, bilióny životov ročne. Kto nám dal právo rozhodovať, ktorý tvor bude žiť a ktorý nie?

Pri výrobe mlieka sa krava násilne oplodňuje párkrát ročne. Po tom, čo porodí teliatko, ho zoberú (a väčšinou pošlú na výrobu mäsa, ani nevyrastie, spravia sa z neho stejky ešte kým je mladé a “mäkké”). Kravy majú na dojenie mašiny, sú zamknuté v klietke a málokedy vidia denné svetlo, alebo majú nejaký pohyb.

Ale znižovanie utrpenia zvierat nie je jediným výsledkom vegánstva. Takisto je to zdravšie pre tvoje telo, myseľ i dušu. Budeš sa cítiť zdravšie, štastnejšie, aktívnejšie.

Pozri si toto video o zákulisí masovej produkcie mlieka a mäsa.

Ďalej tu je produkcia kože, kožuchov, testovanie na zvieratách v kozmetike, na výrobu liekov atď.

Vegán žije životom, ktorý nepodporuje tieto choré výplody konzumeristickej spoločnosti. Nič nám nedáva právo narábať s inými tvormi, akoby tu boli pre nás. Je to ich zem, tak ako naša, my nie sme o nič lepší a dôležitejší.

veganstvo potravinovy rebricek

Když bohové vyslyší volání: konzervativně revoluční potenciál black metalu

07.05.2018

Black Metal: European roots & musical extremities. — London: Black Front Press, 2012. Autorka: Olena Semenjaka Národní univerzita „Kyjevsko-mohyljanská akademie“ I. Black metal: subkultura nebo kontrakultura? Metodologické základy šetření Black metal sdílí osud všech značně složitých a mnohostranných jevů, překračujících úzkou žánrovou identitu, a podobně jako [...]

Fu. .k the whorld-Operation WWolf

25.03.2018

https://www.youtube.com/watch?v=IdVkxphnZL4

Prekariát – spoločenská trieda v utváraní

20.02.2018

Prinášame rozhovor s britským ekonómom Guyom Standingom, ktorý vyšiel na A2larm. Guy Standing je členom vedenia organizácie BIEN (Basic Income Earth Network), autorom kníh The Precariat (2011) a A Precariat Charter (2014). V rozhovore predstavuje zmeny v sociálno-triednej štruktúre post-klasického kapitalizmu, prehlbovanie rozporov medzi kapitalizmom a občianskou spoločnosťou, čo [...]

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.

kalamita, lykožrút, Čierny Balog

Mimoriadnu situáciu pre lykožrúta rozšírili aj na okresy Revúca a Detva

23.04.2024 10:56

Na lykožrútovú kalamitu v okolí Čierneho Balogu upozornili lesníci začiatkom marca.

medveď, svit

Po cyklistickom chodníku vo Svite sa pohyboval medveď

23.04.2024 10:43

Mesto Svit v Popradskom okrese vyzýva obyvateľov i návštevníkov na opatrnosť.

sunak

Rada Európy aj OSN kritizujú plány Británie na deportácie migrantov do Rwandy

23.04.2024 10:35

Migrantov by mali deportovať bez ohľadu na ich pôvod, ak prídu do Británie nelegálne.

kristchortura

..radšej zomrieť v tom triednom nerovnom boji divokom ako byť ekonomickým otrokom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,663
Celková čítanosť: 1761657x
Priemerná čítanosť článkov: 1059x

Autor blogu