Založ si blog

Entelechia aka čistá filozofia

Entelechia človeka takpovediac je ´domýšľanie zmyslov v práci do konca´. Zapracovať zmysly do práce ako telos. Ako cieľ ´myslenia´.  Tak aspoň myslí Nietzsche, že keď má telos akým je myslenie dokonca toho domyslí zmysly, lebo

The entelecheia is a continuous being-at-work (energeia) when something is doing its complete „work“.

Kompletná práca je tá, ktorá sa dá chápať ako energia pokiaľ ide o jazyk.

Just as energeia extends to entelecheia because it is the activity which makes a thing what it is, entelecheia extends to energeia because it is the end or perfection which has being only in, through, and during activity.

Enteléchia je fokusom v aktivite. Aktivita je ako totalita najvyššia. Aktivita je jazyková pretože je energiou. Entelechia je perfekciou, lebo má svoje bytie iba v aktivite teda totalite ´energie´. Moc je preto ako kvantum mysliteľná? Dokonca sa točia myšlienky okolo takého kvanta moci? To je nejaká disociácia?rozpojenie, rozklad, rozštiepenie ´osobnosti´ v sebe samej. Platónov mýtus, že po svete chodia len rozdvojené bytosti. Rozdvojené osobnosti, ktoré kedysi boli muži a ženy v jednom ´tele´.

Dovodzovať tu nejakú enteléchiu by bolo ako povedať, že cieľom človeka je sa rozpojiť, rozštiepiť a rozdeliť na drobné sa rozmeniť. Toto nakoniec Nietzsche oľutoval v Zaraathuštrovi keď vyslovuje domienku, že ´všetko celistvé´ rozmenia na drobné oni ´polo-poloviční´. Tak polo-poloviční sú nakoniec  všetci bez rozdielu nakoľko sú z polovice ženami a z druhej mužmi  a ich celistvosť je dokonalosť ´rovnakosti´. Entelechia je koncom perfekcie a ako taká /Nietzsche dovodzuje chce zničenie/ sa presúva na energiu teda aktivitu alebo totalitu na sumu sumárum energie ako dobra tak zla, ktorá štiepi. Hlavne energia zla je štepnou energiou.

Autonómia nie je oným ´myšlienky sa točia´?

 V akom začarovanom kruhu? Okolo akej moci? V  celku moci, ktorý tvorí dokonalosť? Sume-sumárum? Tam kde sa história láme tak tam je Zarathuštra so svojím slovom. Opisuje ho kruhom. Čistý štít je len ľudský.
Dokonalosť sama na nešťastie nie je vec sama o sebe. Ovšem slovo nemá históriu, lebo ju zakladá. Čo to znamená, že je tu od odnepamäti?Slovo, ktoré zrobilo muža? Zo ženy? Alebo skôr ešte z onoho Platónovho hermafrodita? Afrodita?
Afro-Edita?
Asi aká je méta človeka, ktorý za sebou stopy zametá?Jeho noha za ním pozametala a ovšem tam kam už nikto za ním nejde. Na večnom odchode ako tí nebožtíci po opici.
V cesnakovej palici im sudičky vysúdili blahobyt v akom môžu blahom doslova umierať. Na slovo umierať a žiť pre, ktoré sa kto vie chce narodiť. Na cene stúpa, ale ona sudička je na slovo skúpa. Jed/na báseň.

Když bohové vyslyší volání: konzervativně revoluční potenciál black metalu

07.05.2018

Black Metal: European roots & musical extremities. — London: Black Front Press, 2012. Autorka: Olena Semenjaka Národní univerzita „Kyjevsko-mohyljanská akademie“ I. Black metal: subkultura nebo kontrakultura? Metodologické základy šetření Black metal sdílí osud všech značně složitých a mnohostranných jevů, překračujících úzkou žánrovou identitu, a podobně jako [...]

Fu. .k the whorld-Operation WWolf

25.03.2018

https://www.youtube.com/watch?v=IdVkxphnZL4

Prekariát – spoločenská trieda v utváraní

20.02.2018

Prinášame rozhovor s britským ekonómom Guyom Standingom, ktorý vyšiel na A2larm. Guy Standing je členom vedenia organizácie BIEN (Basic Income Earth Network), autorom kníh The Precariat (2011) a A Precariat Charter (2014). V rozhovore predstavuje zmeny v sociálno-triednej štruktúre post-klasického kapitalizmu, prehlbovanie rozporov medzi kapitalizmom a občianskou spoločnosťou, čo [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

kristchortura

..radšej zomrieť v tom triednom nerovnom boji divokom ako byť ekonomickým otrokom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,663
Celková čítanosť: 1762809x
Priemerná čítanosť článkov: 1060x

Autor blogu