Založ si blog

h-o-v. .. ..

Milan Kundera v slávnom románe Neznesiteľná ľahkosť bytia napísal: „Tam, kde hovorí srdce, je neslušné, aby rozum niečo namietal. V ríši gýča vládne diktatúra srdca.“ Všetko, čo narúša tento morálny gýč, je vyradené zo života: každý prejav individualizmu, každé pochybovanie, každá irónia. Odpovede sú vopred dané a vylučujú akúkoľvek otázku. Už nie sú alternatívy, iba varianty, už nie je konflikt medzi dobrým a zlým, ale medzi dobrým a lepším. Milan Kundera, ktorý je akýmsi objaviteľom morálneho gýča, ho charakterizoval ako prestupnú stanicu medzi bytím a zabudnutím, ako niečo, čo nielenže kritizuje, ale priamo vylučuje zo svojho zorného poľa všetko neprijateľné. Citujme majstra: „Gýč je kategorická negácia hovna.“ Etická principiálnosť sa prehupne do roviny morálneho gýča v momente, keď paralyzuje schopnosť spoločnosti prispôsobiť sa meniacim sa podmienkam akýmsi kolektívnym až hysterickým dojatím. Václav Bělohradský, ktorý Kunderov postreh rozpracúval filozoficky, na margo toho poznamenal, že ľudia sú už takí dojatí svojím dojatím, že úplne strácajú zo zreteľa, o čo ide.

Kundera ako príklad morálneho gýča často uvádza Václava Havla, Bělohradský zasa pápeža, my by sme mohli poukázať na podobné moralizovanie zo strany politicky marginálnych, ale mediálne vplyvných slovenských neokonzervatívcov. Títo ľudia sa často prezentujú naliehavými morálnymi apelmi, ktoré však len kamuflujú mravné konanie a neponúkajú nijaké riešenia v reálnych situáciách. Nezáväzné výroky o láske, pravde, úcte k životu a mravnosti sú nielen podľa Bělohradského festivalom morálneho gýča. A ten sa stáva veľkou hrozbou pre demokraciu, pretože ochromuje schopnosť občanov riešiť zložité situácie, v ktorých sa ocitajú a budovať si na ich zvládnutie potrebné inštitúcie. Princípy a ideály sú nevyhnutnými piliermi etiky, ale praktická demokratická morálka musí ostať pragmatická. Musí sa pýtať, či nám všeobecne záväzné pravidlá umožňujú riešiť konkrétne problémy, do ktorých sme sa dostali.

Ak za tejto situácie priaznivci morálneho gýča tvrdohlavo odmietajú rozlišovať medzi teóriou a faktom, medzi víziou a činom, medzi symbolom a skutočnosťou a rozhodnú sa ísť fanaticky „proti prúdu“, ťažko možno nazvať ich postoj morálnym. Treba totiž rozlišovať, kedy ísť proti prúdu znamená ísť proti bezpráviu a kedy to znamená iba ísť proti ľuďom a zdravému rozumu. Nie je náhodné, že práve takéto indivíduá až príliš často bozkávajú prsteň moci a slabošsky sa sťažujú, že ľud ich nechápe.

Když bohové vyslyší volání: konzervativně revoluční potenciál black metalu

07.05.2018

Black Metal: European roots & musical extremities. — London: Black Front Press, 2012. Autorka: Olena Semenjaka Národní univerzita „Kyjevsko-mohyljanská akademie“ I. Black metal: subkultura nebo kontrakultura? Metodologické základy šetření Black metal sdílí osud všech značně složitých a mnohostranných jevů, překračujících úzkou žánrovou identitu, a podobně jako [...]

Fu. .k the whorld-Operation WWolf

25.03.2018

https://www.youtube.com/watch?v=IdVkxphnZL4

Prekariát – spoločenská trieda v utváraní

20.02.2018

Prinášame rozhovor s britským ekonómom Guyom Standingom, ktorý vyšiel na A2larm. Guy Standing je členom vedenia organizácie BIEN (Basic Income Earth Network), autorom kníh The Precariat (2011) a A Precariat Charter (2014). V rozhovore predstavuje zmeny v sociálno-triednej štruktúre post-klasického kapitalizmu, prehlbovanie rozporov medzi kapitalizmom a občianskou spoločnosťou, čo [...]

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

kristchortura

..radšej zomrieť v tom triednom nerovnom boji divokom ako byť ekonomickým otrokom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,663
Celková čítanosť: 1760127x
Priemerná čítanosť článkov: 1058x

Autor blogu