Založ si blog

Nanič dizajn ľudského tela

Nanič dizajn ľudského tela
Rodíme cez otvor v panve, čo je vzhľadom na veľké rozmery hlavy novorodenca nepraktické, bolestivé a v minulosti často život ohrozujúce pre dieťa i matku. Mozgy ľudských detí sú kvôli neoptimálnemu umiestneniu pôrodných ciest oproti iným primátom pomerne nedovyvinuté. Len dostatočne (v školskom známkovaní by to bola štvorka) sme prispôsobení dokonca na tak dôležitý aspekt našich životov, ako je dvojnohá chôdza: v telesnej podstate sme viac štvornožce narýchlo prinútené chodiť vzpriamene, než optimálne stavané dvojnožce. Dôsledky pociťujeme v pokročilom veku všetci v podobe bolestí kolien a krížovej chrbtice.

I často vyzdvihované „okná do duše“ majú ďaleko k dokonalosti. Sietnica posiela elektrické signály do mozgu prostredníctvom optického nervu. Ten je však pripojený takým spôsobom, že blokuje časť dopadajúceho svetla a spôsobuje v našom videní slepú škvrnu. Tento problém nemajú napríklad hlavonožce, ktorých oči sú evolučne dokonalejšie napriek tomu, že si ich vyvinuli nezávisle na stavovcoch. Ešte jedna poznámka k zraku: v skutočnosti je časť zorného poľa, ktorú vidíme ostro, úbohá. Dosahuje asi takú veľkosť ako necht na palci (u pánov), na ktorý sa pozeráte pri vystretej ruke. Ilúzia ostrého zraku vzniká vďaka tomu, že týmto drobným kúskom neprestajne a rýchlo pohybujeme.

Z pohľadu rozumného konštruktéra je prepojenie rozmnožovacieho a vylučovacieho traktu nepochopiteľné. U mužov, kde močovodný prechod slúži na vyústenie moču aj semena, má za následok nepríjemné zdravotné ťažkosti. Problémy s prostatou vo vyššom veku nezostávajú len záležitosťou rozmnožovacieho traktu, pretože zväčšujúca sa prostata tlačí na močový mechúr.

Když bohové vyslyší volání: konzervativně revoluční potenciál black metalu

07.05.2018

Black Metal: European roots & musical extremities. — London: Black Front Press, 2012. Autorka: Olena Semenjaka Národní univerzita „Kyjevsko-mohyljanská akademie“ I. Black metal: subkultura nebo kontrakultura? Metodologické základy šetření Black metal sdílí osud všech značně složitých a mnohostranných jevů, překračujících úzkou žánrovou identitu, a podobně jako [...]

Fu. .k the whorld-Operation WWolf

25.03.2018

https://www.youtube.com/watch?v=IdVkxphnZL4

Prekariát – spoločenská trieda v utváraní

20.02.2018

Prinášame rozhovor s britským ekonómom Guyom Standingom, ktorý vyšiel na A2larm. Guy Standing je členom vedenia organizácie BIEN (Basic Income Earth Network), autorom kníh The Precariat (2011) a A Precariat Charter (2014). V rozhovore predstavuje zmeny v sociálno-triednej štruktúre post-klasického kapitalizmu, prehlbovanie rozporov medzi kapitalizmom a občianskou spoločnosťou, čo [...]

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

kristchortura

..radšej zomrieť v tom triednom nerovnom boji divokom ako byť ekonomickým otrokom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,663
Celková čítanosť: 1753217x
Priemerná čítanosť článkov: 1054x

Autor blogu