nuda ako negatívna dialektika; dialektický metabolizmus

21. augusta 2015, kristchortura, Nezaradené

Nuda mi príde ako požehnanie ako ´zmilovanie´. Človek už aspoň nemusí páchať ´sebavraždu´..aké len hlúpe si myslieť, že nuda je niečo ako ´nahý vstup´ k bytiu. Samotné bytie je predsa nevnímateľné. To, že som nemôžem vnímať nijak ´ostro´ nie? Nemôžem mať istotu, žeby moje vnímanie presahovalo ono ´vedomie´, že som…z vlastnej skúsenosti to ani neviem. Povedzme, že niekto z vlastnej skúsenosti myslí, ale vie, že mu tá skúsenosť je vlastná? Tá sila vedomia, ku ktorej sa človek prikláňa..vôbec k vedomiu, ktoré ho ´neguje´. Nuda, ktorá je negatívnou dialektikou ´svedomia´.. Nudne dialektické svedomie samého bytia človeka.

..pamäťová stopa, ktorá sa krúti ako had. On si len myslí, že had je v jeho jazyku jazyk. Ale bludný kruh nie je do seba uzavrený už len preto, že sa nedá z neho vystúpiť? Je celá pointa bludného kruhu, že z neho nejde cesta von? Pokiaľ sa ten jazyk nechá vždy …jazyk nie je argument ani toľko ako nie je argument ´život´…život, ktorý je v rukách, že človeka,v ktorom sa ´človek´ narodil.  Ani nemusí ísť o život z jeho ´inteligibilného´ charakteru, ktorý je ´formou´. Ten život totiž nie je ´celý´ ako bludný kruh nie je celý. Človek sa zrodil ´v život´, ale to vedomie nie je na ňom, lebo ani on nie je v kruhu celom. Život ináč povedané nie je mysliteľný z vnútra pokiaľ z vnútra nie je ´vnímateľný´. Že ´vnímanie´ je nemožné odkryť na jeho dreň ako na jeho základ odhaliť jeho ´kostru´ tak preto nie je možný človek svojou ´podstatou´ ako ´viac-menej´ uzavrený systém ako kruh. Lebo človek nedokáže vnímať do ´kruhu´ aby nebol bez seba teda toho ja, v kruhu vďaka, ktorému sa vníma spätne, lebo spätne v tomto zmysle znamená spätne do kruhu, ale keby sa dalo ísť, v kruhu späť nebola by porušená ´samotná materialita kruhu´?

to nie je tak, žeby človek bol pri plnej sile vedomia, žeby bol v plnej sile ´vedomia´. Človek nemá vedomie seba ´v plnej sile´. Tak ako pre Nietzschého bola jeho choroba prínosom aj kliatbou bola pre Čiorana prínosom aj kliatbou jeho ´insomnia´. Predforma života, ktorá je ´smrťou´ a vo svojej ´základnej forme´ je metabolizmus ´dialektikou´..