Založ si blog

filozofia

ja-subjekt

zivot-objekt

ja+zivot=problem

ja-zivot= problem vyrieseny

takto schematicko/matematicky by som vyjadril co za problem mam so zivotom-ale nakolko zijem je otazka ako sa chcem stavat k zivotu ci kladne, alebo zaporne, ze ci chcem zit, alebo byt mrtvy-jeden z nas-ci chcem byt mrtvy-moje vedomie-chce o sebe nevediet-to vedomie o sebe co uz len vie? je raciom rozdelene na dve casti-dve polovice historie aka sa odkedy je na dve polovice opakuje po kazdej jednej samostatne-na neuverenie, ze sa deje vsetko -ja pocuje, vidi, citi, alebo mysli, alebo je vymedzene ne-ja ake robi toto vsetko za neho-ako negativne?zatial sa nic nedeje-ja chodi-ja mysli-ja chce-ja vie-hodnoti-nehodnoti-ja je samo-uzavrene do svojej svetovladnej samoty-svet je rozdeleny a opakuje sa po sebe-len to co z neho nedostanes sa stane skutocnym-korenom nutneho zla-

vsetko je nahoda lebo sa nedeje z nicoho nic ine ako sa z nicoho deje-je nutne zlo relaciou-povod aky sa neda dohladat-kde ma ja povod-a co tvori jeho identitu- muzsku-zensku-identitu-sebavedomie-klucovym pojmom-medzi dvoma miestami bielymi-znovonarodeny do znovazomreleho-znovazomrely do znovonarodeneho-zmrtvychvstaly do zozivotavzisleho-odchadzajuceho do zabudnutia-kazdy zivot je takou cestou, alebo mozno je opakom-ako vzdorovat smrti-vyvzdorovat si zivot-vylucne pri zmysloch-zmysloch akych nema dost -element participacie-bez sucitu-a bez koncentracie-vyvodzovat dosledky na pricine nasledky-z kazdeho aktu myslienkoveho-nesuc poznanie-na nepoznanie-vysmech ako kulturny produkt-bez ladu a skladu-nad pomery pod nich-v etery nad neho-bezprostredne hranice-prostredne nosne konstrukcie-vsetko je nahodou fakt-a fakt je nahodou vsetko-nad slnko istejsia obrana-seba-ja-je sebaobrannym mechanizmom-v urcitom kolobehu sa vzdy znova

utvara samostatne-nenavratne-veduc a plynuc neodvratne-kam tym mierim a kam mieri moje ja-idealizmus? udajne myslenie ake zene nedovoli byt zenou. ja sa obidem bez ja ale ja sa neobide bezomna-zlata stredna cesta neexistuje-ziadne kompromisy vo sfere lasky a nenavisti ako vidim-pomale oko co napreduje-predne sa koncentruje-zena udajne vie predom co chce a zrejme aj co nechce-je obojzivelna-je vo svojej spolocnosti vo vode a ohni-jej cestu trnitu tvoria vedomosti z druhej , tretej, stvrtej, piatej, siestej ruky genia, ktorymi tyranizuje nahodu toho ze vobec vznikla v miere v akej ju dnes pozname-je inym ako tym istym zivocisnym druhom-
vecne opakovanie sa
aby sa clovek vzdy znova zalubil do tej istej osoby
aby clovek vzdy znova stratil tu istu podu

pod nohami-zda sa ze zivot je zensky problem-ze zivot je zenou a preto by nietzsche povedal, ze zivot je problem , ze on nedovoli zivotu byt zivotom-ze on idealisticky myslitel si nedovoli zit, lebo to aj tak nie je na nic dobre, lebo prezit zivot nie je nic pre neho-ovsem niekto ako taky sa neudeje z nicoho nic-nie je nahoda ze vsetko je nahoda-kto to povedal, alebo kto nepovedal by, ze na svete sme sami. Staci sa porozhliadnut po okolitom vesmire, aby sme videli, ze nic nevidime, ze nic nevieme, ze nic tu nie je pre nic za nic. ukradomky sa vykradneme z vlastnej identity, aby sme sami spocinuli medzi recou aby sme dosiahli nad tieto slova ktorych hybne momenty uvadzaju do chodu historiu ako chod dejin-nepomyslajuc na sebevrazdu ega-nepomyslajuc na sebevrazdu svojho odcudzeneho ja ake sa pyta tam von kde je buducnosti dost, kde je sama jej existencia host do domu prazdneho medzi styrmi stenami-do domu pod lampou-nikto ma nepozna aky som,nikto sa nestane mojim uhlavnym nepriatelom v laske s akou si zatial viem chcem nechcem poradit tak, ze ju odsuvam na tretiiu kolaj-raj-moja existencia-doberiem si bolest ako taku frasku-motor na bode zeme-zem je tym archimedovskym bodom akym pohnem-pocujem len ticho, ale medzi riadkami- zobudil som sa do dazda vsade je dazd-umor je system -a system je umor-naco ucit systemu co znamena smrt-smrti neznamena nic-predpoklad, ze zijes je podnet ze zomries-naopak impulz sa straca v impulzivite vsetkoho co pudi k zivotu-cely charakter je pudovy-pudovy charakter zivota-tvori jednotu aka sa neda vylozit-bez poukazu na seba-bez predpovede, ze ja bude rad-radom tvorit opak k sebe samemu, ze vidiet v nom bude ako v inteligibilnom duchu-poznania- ze bude vidiet v tom comu moze rozumiet-ze rozumenie bude viditelne, ze bude tvorit temnotu aka sa da nahmatat-hmatat-hmat-je matnost aku vidi-vsetko je nahmatatelne skrze viditelne-prostreiedky efemeralne-je tazsie chciet-nechciet nic viac menej az dost-dost chciet clovek nemoze nikdy viac-menej-uchovavat svoje podstatou nezucastnene-nesposobene-vzdychy-nadclovek-podclovek-nadzviera-podzviera-vyznamenania- pitva az ukazala ze co bolo vo veci, ze co kto mal na praci, ze cim kto zachadzal a cim zisiel-preto, ze jav je pomaly ako reakcia na prejav/appearance/ -prejav akceleracie


Sám se tomu brání, klade si odpor, tedy je.

‚?Je mozne ze sa zena brani tomu, ze je pocata, ze je zenou-ze sa clovek brani jej sebe-samej-chyba v systeme-vymazal som si cely odstavec-slobodna vola na tom nemeni nic -zasla slava-ako slnko-je mozne ze bytie je vymedzene len negativne-ze reinkarnacia je obrana-seba obrana proti smrti?

kladie ‚reinkarnovanec‘ odpor aby celil smrti a smrtelnosti- ? deus ex reinkarnacia? kto dal prvy podnet? myslenie idealizmu?

já neřeší to, co pokládá za neřešitelné;

neriesi? ja musi riesit vsetko v zavislosti od vole-nema na vyber-ja nie je prve a ani posledne-idealizmus je myslenie ze ja rozhoduje o tom co bude riesit? z hladiska vole, ale nic take nepripada v uvahu, lebo vola je prava -to je otazka toho čo z nás vôbec chce k pravde -pravdu o sebe samych sa mozme dozvediet iba mimovolne. A pokial vobec tak jedine tak, ze sa nedozvieme ako vieme, ze musime od toho sa odvijat, ze ake je nase myslenie-typicky vyrazom-slobodnej vole  alebo toho co sa za nu na zapade povazuje je si myslim onen vyrok myslim teda som-tym ze myslim som kto myslim ze som-ovsem,ale prave ak ma vola definovat potom je vylucene aby som si myslel co chcem-descartes tvrdi v podstate ze kym si nieco myslim tym to mam-mam -neexistuje pripad zeby som bol nieco nemyslitelne ako zeby som si myslel nieco co mysliet si nemozem-ale slobodna vola je poprenim toho, zeby som bol kto nie som, zeby som si myslel, ze nieco si myslel som teda som bol-naopak slobodna vola predstavuje uvedomenie, ze si nemozem ine mysliet ako byt, alebo sa to vylucuje teda popiera? co v tomto kontexte znamena poprenie vole shopenhavera?

znamena si mysliet nemyslitelne a chciet nechcitelne? nemozem chciet co uz by som nechcel skor ako som to chcel-reinkarnacia znamena, ze sa bytie brani smrti, ze kladie odpor-vôla sama vytvara protisily ake ju zase stvoria? to ze smrti kladiem odpor by ma malo stvorit znova?

ako je mozne zakladat vôlu na cisto negativnom zaklade na cisto neggativnom pozadi? nietzsche tvrdi, ze vola je temnym pozadim-akl je mystikom tak tato myslienka je jeho najmystickejsia-inac moc nevidim ze co mystickeho mi nietzsche este moze dat-vôla stvorila samu seba?

ja je iba syntetickym pojmom- netreba sa prilis venovat ja-bytie-reinkarnacia-vôla-stupen sebauvedomenia-od toho zavisi-do akej mieri sa uvedomujem skrze vôlu-skrze to co chcem- chcem toho dost aby som si dokazal uvedomit ze co vlastne znesiem?

je vola zavisla od toho co chce?

dava zmysel aby vôôla bola formovana v zavislosti od toho objektu alebo veci aky chce? je zivot formovany v zavislosti od smrti? veris v osud do tej miery, ze veris ze den kedy zomries urcuje kazdy den tvojho zivota?

ze dnes je mozne v prevratenej chronologii povedat, ze uz dnes je jasny den mojho zivota smrti a preto sa od toho isteho dna bude odvijat kazdy moj den do toho dna preto, ze to proste je v zavislosti od poznania, ze sa tak stane dane?

vyvratenie slobodnej vôle na neurobiologickej baze je urcite do velkej miery zarazujuce nakolko by to mohlo znamenat, ze clovek tak ako chce nemoze nechciet inac.

vôľa nechce speť? kam speť by chodila? pre vôľa speť cesta nejestvuje. ak uzname toto potom musime uznať, že nič ine ako chcieť nemožne ani človek nechce.

nemožne je, že ideme iba ´tam´. podľa všetkeho toho,

že cesta speť nejestvuje by nemohla jestvovať ani cesta tam-kyvadlo-a keď existuje cesta tam aj speť cesta musi existovať- labyrint prirodzenosti-labyrint prítomnosti-každá chvíľa-je labyrintom-preto, že vedomie je labyrint v ktorom je ´ja´ -ja je v labyrinte vôle resp labyrinte vedomia-od toho vedomia-vôľa chce tam, alebo speť-otrázne-bráni sa a kladie odpor-amor-amor-odpor-ako sa brani?

vylucuje svoje pocatie?

.

Když bohové vyslyší volání: konzervativně revoluční potenciál black metalu

07.05.2018

Black Metal: European roots & musical extremities. — London: Black Front Press, 2012. Autorka: Olena Semenjaka Národní univerzita „Kyjevsko-mohyljanská akademie“ I. Black metal: subkultura nebo kontrakultura? Metodologické základy šetření Black metal sdílí osud všech značně složitých a mnohostranných jevů, překračujících úzkou žánrovou identitu, a podobně jako [...]

Fu. .k the whorld-Operation WWolf

25.03.2018

https://www.youtube.com/watch?v=IdVkxphnZL4

Prekariát – spoločenská trieda v utváraní

20.02.2018

Prinášame rozhovor s britským ekonómom Guyom Standingom, ktorý vyšiel na A2larm. Guy Standing je členom vedenia organizácie BIEN (Basic Income Earth Network), autorom kníh The Precariat (2011) a A Precariat Charter (2014). V rozhovore predstavuje zmeny v sociálno-triednej štruktúre post-klasického kapitalizmu, prehlbovanie rozporov medzi kapitalizmom a občianskou spoločnosťou, čo [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

kristchortura

..radšej zomrieť v tom triednom nerovnom boji divokom ako byť ekonomickým otrokom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,663
Celková čítanosť: 1759957x
Priemerná čítanosť článkov: 1058x

Autor blogu