Založ si blog

Kto chce s vlkmi žiť/téma identity

 

Žijeme v období znadnárodnenia. Tak jej hovorí Georg Henrik von Wright, významný predstaviteľ škandinávskej filozofie. Nadnárodné a medzinárodné nie sú to isté. Veda a technológie, ktoré v spolupráci s priemyslom vytvorili technosystém, naďalej trhajú putá, ktoré ich doteraz spájali s politickými systémami národných štátov.

Žijeme v období znadnárodnenia. Tak jej hovorí Georg Henrik von Wright, významný predstaviteľ škandinávskej filozofie. Nadnárodné a medzinárodné nie sú to isté. Veda a technológie, ktoré v spolupráci s priemyslom vytvorili technosystém, naďalej trhajú putá, ktoré ich doteraz spájali s politickými systémami národných štátov.

Typickou črtou spomínaného procesu je oslabovanie toho, čo sa nazýva národná identita. Prejavuje sa to pocitom vykorenenia, straty orientácie a pod. Všimnime si iba politický jazyk, ktorým sa dnes tieto procesy opisujú. Jeho slovník prevzali z optiky. Od spektier, ohnísk až po reflektory, ktoré sú nasmerované na hviezdy politických scén. Stačí sa pozrieť zo správneho uhla pohľadu a dezorientácia je preč. Priestor medzi technosystémom a politickým systémom vyplňuje práve reakcia na jeho vyprázdňovanie. Nie je prekvapením, že ide najmä o konzervatívnu a neokonzervatívnu reakciu, zrejme ako prejav konformnosti s vyprázdňovaním verejného priestoru. Druhou stránkou tohto javu je masívny nástup politického gýča.

Kategorická negácia čohosi

Gýč býva obyčajne spojený s umením, ale jeho oblasť je nepochybne širšia. Stretávame sa s ním aj tam, kde by sme ho vôbec nečakali. Je známe, že umenie sa neredukuje na jediný zmysel. Býva všeobecné, nepredstavuje uzavretý celok. Najčastejšie sa angažovanosť a tvorba, a to nielen u umelca, konfrontuje s „dlhodobou perspektívou“, s večnosťou umenia. Ak sa však inšpirujete udalosťami doby, v okamihu ukončenia sa stane dielo škandálom. Nemôže predsa Pierre de Ronsard písať Sonety pre Helenu v predvečer bartolomejskej noci a René Descartes Pojednanie o vášniach počas Frondy. Nemôžete o škandáloch doby napísať a povedať, že sú škandálmi.

„Gýč je kategorická negácia hovna,“ tak ho definuje Milan Kundera a Oliviero Toscani nevšedne zovšedňuje reklamu ako navoňanú zdochlinu. U nás by sme hádam mohli povedať: Kto chce s vlkmi žiť, musí s vlkmi vyť. Čo iné, ak nie gýč sú potom výroky typu Odrazili sme sa od dna a podobne. Nič však vernejšie neodhaľuje politický gýč tak, ako sprivatizúvanie privatizácie. S dojemnosťou sebe vlastnou sú potom gýčiari dojatí z vlastného dojatia. V pravý čas zachraňujú to, čo sa zachrániť ešte dá, nečakajú na lepšie časy a z nečakania na ne sú opäť úprimne dojatí.

Svet pseudokonkrétnosti

Dodajme, že „vyť s vlkmi“, a k tomu v pravom čase, hromadí neumenie, výplody ľudí spokojných so statom quo, daným stavom vecí. Prestup gýča z oblasti umenia do politiky je pozoruhodným fenoménom posledných desaťročí. Nebývalé životné tempo odsúva napríklad knihu na rebríčkoch prieskumoch verejnej mienky na miesta, kde sa dávno nenachádzala. Masová kultúra čítaného slova je plodom posledných storočí. A. J. Liehm poznamenáva, že človek vlastne už v súčasnosti prežije plnohodnotný život bez toho, že by musel vedieť čítať a písať. To, čo potrebuje, si kúpi v audiovizuálnej podobe. Tí, čo budú vedieť čítať a písať, budú ako stredovekí mnísi udržovať poznanie, kultúru, tradíciu.

Rovnako nie prvýkrát dochádza k odčleneniu racionálneho myslenia od obraznej logiky. Buržoázna spoločnosť tento proces dovŕšila. Giovanni Sartori, slovenskému čitateľovi známy predovšetkým prácou Teória demokracie, hovorí o tyranii homo videns. Evidencia videného dominuje nad abstrakciou, i výroky typu Slovenská republika v takomto priestore nemá šancu, pretože to nie je tá pravá „show“. Václav Bělohradský spomína nadprodukciu evidentných faktov a deficit argumentácie.

Aj sentiment za národným štátom môže byť identifikovaný ako gýč. Uvažovanie o jeho perspektíve nie je ani v našom prostredí nič nové. Stačí si pripomenúť Marxove pohľady na budúcnosť štátu a zistíme, že to nie je nič nové. Pravda, aj tu bude platiť staré známe: „veci samotné“ sa nám neukazujú bezprostredne, k ich uchopeniu je potrebná istá námaha, úsilie. Počítač používam bez toho, aby som ho musel objaviť. Preto často žijem v takom svete, ako sa mi javí, v ktorom samostatnosť môjho skutku je často ilúziou. Svet pseudokonkrétnosti, ako mu hovorí Karel Kosík, je šerosvitom pravdy a klamu, dodajme, aj životodarnej sily gýča. Cesta od gýča vedie deštrukciou pseudokonkrétnosti.

Autor (1951) je politológ

Když bohové vyslyší volání: konzervativně revoluční potenciál black metalu

07.05.2018

Black Metal: European roots & musical extremities. — London: Black Front Press, 2012. Autorka: Olena Semenjaka Národní univerzita „Kyjevsko-mohyljanská akademie“ I. Black metal: subkultura nebo kontrakultura? Metodologické základy šetření Black metal sdílí osud všech značně složitých a mnohostranných jevů, překračujících úzkou žánrovou identitu, a podobně jako [...]

Fu. .k the whorld-Operation WWolf

25.03.2018

https://www.youtube.com/watch?v=IdVkxphnZL4

Prekariát – spoločenská trieda v utváraní

20.02.2018

Prinášame rozhovor s britským ekonómom Guyom Standingom, ktorý vyšiel na A2larm. Guy Standing je členom vedenia organizácie BIEN (Basic Income Earth Network), autorom kníh The Precariat (2011) a A Precariat Charter (2014). V rozhovore predstavuje zmeny v sociálno-triednej štruktúre post-klasického kapitalizmu, prehlbovanie rozporov medzi kapitalizmom a občianskou spoločnosťou, čo [...]

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Takmer 100 dronov a rakiet. Masívny ruský útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 10:02

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

kristchortura

..radšej zomrieť v tom triednom nerovnom boji divokom ako byť ekonomickým otrokom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,663
Celková čítanosť: 1753522x
Priemerná čítanosť článkov: 1054x

Autor blogu