Založ si blog

Entelechia aka čistá filozofia

Entelechia človeka takpovediac je ´domýšľanie zmyslov v práci do konca´. Zapracovať zmysly do práce ako telos. Ako cieľ ´myslenia´.  Tak aspoň myslí Nietzsche, že keď má telos akým je myslenie dokonca toho domyslí zmysly, lebo

The entelecheia is a continuous being-at-work (energeia) when something is doing its complete „work“.

Kompletná práca je tá, ktorá sa dá chápať ako energia pokiaľ ide o jazyk.

Just as energeia extends to entelecheia because it is the activity which makes a thing what it is, entelecheia extends to energeia because it is the end or perfection which has being only in, through, and during activity.

Enteléchia je fokusom v aktivite. Aktivita je ako totalita najvyššia. Aktivita je jazyková pretože je energiou. Entelechia je perfekciou, lebo má svoje bytie iba v aktivite teda totalite ´energie´. Moc je preto ako kvantum mysliteľná? Dokonca sa točia myšlienky okolo takého kvanta moci? To je nejaká disociácia?rozpojenie, rozklad, rozštiepenie ´osobnosti´ v sebe samej. Platónov mýtus, že po svete chodia len rozdvojené bytosti. Rozdvojené osobnosti, ktoré kedysi boli muži a ženy v jednom ´tele´.

Dovodzovať tu nejakú enteléchiu by bolo ako povedať, že cieľom človeka je sa rozpojiť, rozštiepiť a rozdeliť na drobné sa rozmeniť. Toto nakoniec Nietzsche oľutoval v Zaraathuštrovi keď vyslovuje domienku, že ´všetko celistvé´ rozmenia na drobné oni ´polo-poloviční´. Tak polo-poloviční sú nakoniec  všetci bez rozdielu nakoľko sú z polovice ženami a z druhej mužmi  a ich celistvosť je dokonalosť ´rovnakosti´. Entelechia je koncom perfekcie a ako taká /Nietzsche dovodzuje chce zničenie/ sa presúva na energiu teda aktivitu alebo totalitu na sumu sumárum energie ako dobra tak zla, ktorá štiepi. Hlavne energia zla je štepnou energiou.

Autonómia nie je oným ´myšlienky sa točia´?

 V akom začarovanom kruhu? Okolo akej moci? V  celku moci, ktorý tvorí dokonalosť? Sume-sumárum? Tam kde sa história láme tak tam je Zarathuštra so svojím slovom. Opisuje ho kruhom. Čistý štít je len ľudský.
Dokonalosť sama na nešťastie nie je vec sama o sebe. Ovšem slovo nemá históriu, lebo ju zakladá. Čo to znamená, že je tu od odnepamäti?Slovo, ktoré zrobilo muža? Zo ženy? Alebo skôr ešte z onoho Platónovho hermafrodita? Afrodita?
Afro-Edita?
Asi aká je méta človeka, ktorý za sebou stopy zametá?Jeho noha za ním pozametala a ovšem tam kam už nikto za ním nejde. Na večnom odchode ako tí nebožtíci po opici.
V cesnakovej palici im sudičky vysúdili blahobyt v akom môžu blahom doslova umierať. Na slovo umierať a žiť pre, ktoré sa kto vie chce narodiť. Na cene stúpa, ale ona sudička je na slovo skúpa. Jed/na báseň.

Když bohové vyslyší volání: konzervativně revoluční potenciál black metalu

07.05.2018

Black Metal: European roots & musical extremities. — London: Black Front Press, 2012. Autorka: Olena Semenjaka Národní univerzita „Kyjevsko-mohyljanská akademie“ I. Black metal: subkultura nebo kontrakultura? Metodologické základy šetření Black metal sdílí osud všech značně složitých a mnohostranných jevů, překračujících úzkou žánrovou identitu, a podobně jako [...]

Fu. .k the whorld-Operation WWolf

25.03.2018

https://www.youtube.com/watch?v=IdVkxphnZL4

Prekariát – spoločenská trieda v utváraní

20.02.2018

Prinášame rozhovor s britským ekonómom Guyom Standingom, ktorý vyšiel na A2larm. Guy Standing je členom vedenia organizácie BIEN (Basic Income Earth Network), autorom kníh The Precariat (2011) a A Precariat Charter (2014). V rozhovore predstavuje zmeny v sociálno-triednej štruktúre post-klasického kapitalizmu, prehlbovanie rozporov medzi kapitalizmom a občianskou spoločnosťou, čo [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

kristchortura

..radšej zomrieť v tom triednom nerovnom boji divokom ako byť ekonomickým otrokom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,663
Celková čítanosť: 1769645x
Priemerná čítanosť článkov: 1064x

Autor blogu