Založ si blog

s antikrista

Vše dobré a rozumné v člověku je nahodilé
nebo zdánlivé nebo rub něčeho velmi nerozumného..skutočne tomu sám veríš? Nietzche ako vieš bol veľký zastánca ´inštinktu´ a pudového ´vyladenia´ života a človeka. Myslím, že to ´vše dobré´ povedal, že v človeku je ´inštinkt´/viz Antikrist; všetko dobrá v človek je inštinkt-šťastie samotné je vtedy ak je šťastie v inštinkte/ Medzi ´šťastím´ a ´inštinktom´ je fakticky rovnítko. Inteligencia na tom nie je o nič lepšie ´inštinkt je najvyšším druhom inteligencie´/MDZ/
túto ´tézu´ si myslím máš s tej časti Nietzscheho v ktorej hovorí o sublimácii. U neho je sublimácia vecou zmeny energie a preto viac, alebo menej furt vyvodzuje to dobré s toho zlého. to nechcem povedať, že či je dobré, alebo zlé samo o sebe, ale je to taký ´notorický´ rys jeho filozofie. nič dobré v zmysle Platónovho ´dobra samého o sebe´ nejestvuje, a všetky aj inštinkty snáď boli pôvodne zlé. Teda egoistické, závistné, sebavedomé, drzé atď. Len vplyvom ´kultúry´, vplyvom ´polepšovania´ človeka, alebo zvieraťa ešte možno skôr, človek sa začína chápať ako aj ´kultúrny´, ale všetko čo túto kultúru tvorí je ´zlo´ v ´dobro´ sublimované.
Okrem toho Nietzsche ako zlo označuje všetko náhodné/Myslím že v Ľudskom preľudskom/
; zlo sú tri veci ; zbrklosť, náhoda, a ešte niečo. Teda presne opak toho čo ty tu hovoríš hovorí on; sám tieto kategórie ´dobro ´ a ´zlo´ neužíva asi veľmi presne, a treba vychádzať aj s kontextu.
Kontext nerozumu snáď s týmto vo veľkej miere súhlasí. Lenže nie je nerozum ako nerozum. A práve Nietzsche považuje ´nerozum´ za najvyššiu hodnotu po tej stránke, že ´dobro´/pôvodné zlo/ vyčerpáva, že človek sa potrebuje v ´divokej prírode´ zotaviť, že potrebuje zlo ako štepnú energiu, ktorá rozbíja všetko zavedené, chátrajúce, a podobne. Teda nerozum v zmysle ´zla´ je pre neho vôbec energiou, ktorá je k životu nutná, ktorá je potrebná a s rozumom sa vôbec netreba až tak zahrávať pokiaľ ide o nejakú ´supra-logiku´ dobra. V Antikristovi túto logiku ďalej rozvádza priamo; čo je dobré? To čo stupňuje moc a pocit moci! A odkiaľ by také ´dobro´ ináč bral ak nie s pôvodných pudových energií zla? Človek predsa je pudovo naladený nejak a nejak nie len dobre tým sa myslí; inštinkt je túžba po moci; tá sa rovná šťastiu, a človek prirodzene neusiluje o dobro ako také, ale keď usiluje tak za asistencie zlých pudov, zlých hnutí myšlienkových a zlých vôbec ´síl´ ak to tak môžem povedať.
V tej ´téze´, ktorú ty spomínaš je to dokonca dotiahnuté ad absurdum pretože ´dobro´ je len nahodilým zlom; teda dobro je len nejakou náhodou ´ zla´. To že vôbec je niečo dobré je len zlomok obrovského zla, ktoré celým svetom, celou prírodou, celou existenciou človeka vôbec snáď hýbe a je to len taká malá pripomienka toho enormne veľkého zla ´pudového, inštinktívneho´ a ´iného´…dobro podľa tohoto aforizmu je nič. Taká malá škvrna v oku zla…

Když bohové vyslyší volání: konzervativně revoluční potenciál black metalu

07.05.2018

Black Metal: European roots & musical extremities. — London: Black Front Press, 2012. Autorka: Olena Semenjaka Národní univerzita „Kyjevsko-mohyljanská akademie“ I. Black metal: subkultura nebo kontrakultura? Metodologické základy šetření Black metal sdílí osud všech značně složitých a mnohostranných jevů, překračujících úzkou žánrovou identitu, a podobně jako [...]

Fu. .k the whorld-Operation WWolf

25.03.2018

https://www.youtube.com/watch?v=IdVkxphnZL4

Prekariát – spoločenská trieda v utváraní

20.02.2018

Prinášame rozhovor s britským ekonómom Guyom Standingom, ktorý vyšiel na A2larm. Guy Standing je členom vedenia organizácie BIEN (Basic Income Earth Network), autorom kníh The Precariat (2011) a A Precariat Charter (2014). V rozhovore predstavuje zmeny v sociálno-triednej štruktúre post-klasického kapitalizmu, prehlbovanie rozporov medzi kapitalizmom a občianskou spoločnosťou, čo [...]

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

Cikajúceho chlapca v Bruseli obliekli do detvianskeho kroja

04.05.2024 21:52

Desiatky ľudí aj krajania zo Slovenska boli v sobotu poobede svedkami oblečenia bruselskej sochy Manneken Pis do detvianskeho kroja.

sanitka, záchranka

Po nehode vetroňa v Martine evidujú minimálne jednu obeť. Situáciu komplikuje požiar

04.05.2024 19:53, aktualizované: 20:36

Na mieste v týchto chvíľach stále prebieha zásah záchranných zložiek.

Sadiq Khan

Labourista Sadiq Khan bol tretíkrát po sebe zvolený za starostu Londýna. Ide o rekord

04.05.2024 19:32

Syn pakistanských prisťahovalcov vďaka dnešnému výsledku predstihol svojho predchodcu a bývalého premiéra Borisa Johnsona, ktorý bol vo funkcii dve volebné obdobia.

Germany Nazi Villa

Vilu šéfa Hitlerovej propagandy ponúkajú zadarmo. Ak sa nenájde záujemca, buldozéry ju zrovnajú so zemou

04.05.2024 19:00

V honosnej vile pri jazere Joseph Goebbels pracoval, oddychoval a aj sa zabával s milenkami. Prečo je niekdajšia luxusná nehnuteľnosť už dlhé roky neobývaná?

kristchortura

..radšej zomrieť v tom triednom nerovnom boji divokom ako byť ekonomickým otrokom...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 1,663
Celková čítanosť: 1769596x
Priemerná čítanosť článkov: 1064x

Autor blogu